Bosklassen 2016

Bosklassen 2016

vrijdag 13 mei 2022

Bosklassen OV2 2022 - Het Wilde Westen

Dag 1: Welkom in het indianendorp

De laatste dagen waren druk in Ravelijn.
Maandag opruimen en nagenieten van onze eerste opendeurdag. 
Op hetzelfde moment materiaal verzamelen voor de bosklassen.
Na de middag vertrok de camion al om alles naar Westouter te brengen: dankjewel aan het Bijenhof!

Dinsdagmorgen zijn er wat meer zenuwen en hier en daar ook een heimweetraantje.
Onze bus rijdt gezwind richting Westouter. De bus zet ons af aan de kerk van Westouter, De laatste meters richting het kamphuis leggen we te voet af.

Aangekomen in Monsalvaet, wat dus echt op een kasteel lijkt. Eenmaal door de kasteelpoort zijn we toch wat weigerachtig om verder te gaan. We komen toe op een prairie die is ingenomen door indianen.

De indianen verwachtten ons, maar willen dat de leerlingen de indianengewoontes overnemen.

Na de kennismaking met de indianen is het tijd voor een vast bosklasritueel. De leerlingen sleuren de, soms te, zware valiezen op de trap richting de kamer. Het bed opmaken wordt een gevecht met matras en kussensloop.

We horen knorrende magen bij leerlingen en leerkrachten.  Dit jaar is het niet meester Guido als bosklaskok, maar verwennen meester Walter, meester Ruud en juf Brigitte ons met heerlijke bosklasmaaltijden. Wat hebben we gesmuld van de bloemkool-broccolistoemp met rundsburger.


De afwas gebeurt door vrijwilligers: een ideale kennismaking voor wat later deze week een beurtrol wordt.

De indianen verwachten ons voor een groepsindelingsspel, want ook de indianen bestaan uit verschillende stammen. Benieuwd bij welke stam we zullen behoren, gaan we op zoek naar 55 verstopte ballonnen. In die ballonnen vinden we een tip over de groepsindeling. Met die tips moeten de leerlingen uitzoeken bij welke groep ze horen en wie er allemaal bij hun in de groep zit.
Nadat de puzzel gemaakt is, zijn er verschillende spelen om elkaar beter te leren kennen. Al "Ik ga op reis en ik ga mee", "dokter knobbel", "knuffeltikker" en ... leren we elkaar beter kennen.

 









Voor we het goed en wel beseffen is het alweer tijd voor het avondmaal. Deze keer kunnen we spaghetti-slurpend onze hongerige maag vullen.  Het was super lekker!!

Opperhoofd Skully en Chuckie wachten ons op voor een Kahoot-quiz, ze testen onze indianenkennis, onze geur en smaakpapillen, onze totempaalbouwkunde en onze zangkwaliteit.




Nadien is het tijd voor sommige leerlingen om hun bed op te zoeken, de leerlingen van de 2e fase mogen nog wat langer opblijven voor een avondactiviteit. We testen hun onze onderzoeksvaardigheden via het spel "Weerwolven van Wakkerdam."






En dan is het voor iedereen tijd om te gaan slapen.
Bosklas-traditiegewijs is het zijn we het al gewoon dat de eerste nacht wat extra patrouille, voor enkele leerlingen die de slaap niet willen vatten, nodig is.

Als uiteindelijk iedereen slaapt, dromen we na van alle mooie dingen die we vandaag beleefden.


Dag 2: Dagtochten

Vorige kampnachten verliepen vaak wat slapelozer dan we durfden melden maar dit keer moeten we echt niets verbloemen: er werd geslapen, wat gesnurkt en wat gezweet, tot een van de juffen op het lumineus idee kwam de ramen te openen om de temperatuur én de lichaamsgeuren wat op peil te brengen.
En vanmorgen… het eerste ontwaken… ochtendmensen en vooral langslapers vielen door de mand: terwijl de enen al fris en monter aan het dauwtrappen waren, moesten anderen hun washand nog zoeken. De kamerbegeleiders waren evenwel waakzaam en we konden samen ontbijten in buffetvorm!

Lunchpakket klaarmaken, zonnecrème smeren en de 3 groepen zien het zitten: de Sportieve Stappers, Dierenvrienden en de Stille Genieters

De sportieve stappers maakten zich klaar om kilometers te maken. Geen belegd broodje maar...Lekkere worsten tussen ons broodje om te braden op een miniBBQ. Mmmmm! Het was niet zomaar een wandeltocht van 13km. Uitdagende hilarische uitdagingen op onze weg. Zo waren we in een ware wasknijperstorm terecht gekomen. We begonnen met elk 3 wasknijpers. Wie kon ze ongezien op anderen hangen? Het werd een ware strijd! Ook het ei die iedereen meekreeg op de tocht mocht niet breken. Uiteindelijk waren er 5 van de 10 leerlingen waarvan hun ei nog heel was. Wat zal dat eitje morgenochtend smaken voor hen!  Op het einde van onze tocht werden we verwend met een lekker ijsje of een frisdrankje. Dat hadden we allemaal meer dan verdiend! Een zalige groep op een prachtige tocht door de natuur. Heerlijk was het!





De dierenvrienden gaan wandelen met Alpaca's. Maar eerst worden ze de Monteberg op vervoerd in een paardentrailer, precies of we zitten op de Meifoor! We gaan op stap met 4 alpaca's: Teddy, Joey, Moris & Tony. Mooie dieren om mee te wandelen, maar ook wel koppig en niet altijd gemakkelijk om onder controle te houden.
En dan ... terug naar Westouter. Dit hadden meester Dieter en meester Arne toch wat onderschat, want uiteindelijk heeft deze groep toch nog 10km gewandeld.





De genieters genoten in de ochtend van een prachtige stiltewandeling. Aan de speelberg Kosmos hielden ze halt om te eten, te spelen en te chillen. Daarna gingen ze richting minigolf waar ze eerst genoten van een terrasje om daarna het beste van zichzelf te geven in de minigolf. De tocht werd afgesloten met een overheerlijk ijsje en een korte wandeling terug.






Iedereen wie thuis komt, kan de douche in. Wie proper gewassen is kan genieten van juf Anne's Beautysalon. Nagels lakken, haar opmaken, wie wil kan zich laten verwennen.




Heel wat leerlingen en leerkrachten waren hun indianenpluimen kwijtgespeeld vandaag Was dit toeval of niet?

Als de heerlijke geuren ons terug in de keuken lokken, verwennen we onze magen met heerlijk stoofvlees, frietjes en salade.

En voor de avondactiviteit loopt het hier plots vol cowboys. Hoe dit kan in een indianendorp, het was ons een raadsel.

Wat bleek... 
Gisterenavond bij het avondspel van de 2e fase bleek dat er Cowboys van plan waren de indianenvelden in te nemen. De cowboys overtuigden de leerlingen van de 2e fase om tijdens de dagtocht Cowboys in indianenvel te spelen. Ze kregen de opdracht om de indianenpluimen van de leerlingen af te nemen en te verstoppen. Vandaar dat zovelen hun indianenpluimen kwijt waren geraakt.

Tegen zoveel cowboygeweld kunnen wij niet op. De cowboys verleiden ons met echte Saloonspelen.
Met allerlei gokspelen proberen we zoveel mogelijk geld van de medeleerlingen af te troggelen.






Nog voor we het goed en wel doorhebben, is het alweer tijd om ons bed op te zoeken.

Tot morgen!

Dag 3: Cowboys & Indianen

Deze ochtend liep de spanning op. De cowboys en de indianen claimden de jachtvelden van Monsalvaet. Ook de leerlingen waren verdeeld. De ene voelde meer aansluiting bij de indianen, de andere dan weer bij de cowboys.

Het dreigde tot een waar gevecht te leiden. Gelukkig kwamen we samen tot het besluit dat we dit conflict beter op een ander manier oplossen.
We gingen richting het bos en deelden de leerlingen in in 2 groepen, cowboys en indianen.
De groepen splitsen op en bouwen een kamp om of cowboyhoeden of indianenpluimen te verstoppen.
Daarnaast maakt elke groep ook een vlag. We moeten eerst de 4 hoeden of pluimen proberen veroveren en daarna de vlag.
Er worden strategische plannen bedacht. Hoe verdedigen we ons kamp, maar ook hoe we gaan aanvallen. Individueel, in groep of langs de verschillende fronten, steeds proberen we een ideaal aanvalsplan te bedenken.
Gelopen dat we hebben om toch maar voor de overwinning te gaan. Je zou denken dat we dit op voorhand gepland hadden, maar op het einde van het spel stonden beide teams even ver. Ze waren beide hun hoeden of pluimen kwijtgeraakt en in elk kamp stond een tegenstander met een vlag in de handen, maar ingesloten door de verdediging.
We konden niet anders dan besluiten dat de cowboys en indianen beter samen zouden werken dan elkaar tegen te werken.
Wat hebben we genoten van dit spel, voldaan keren we terug naar het kamphuis. We kunnen smullen van een piccolo met beleg en tomatensoep met overheerlijke balletjes.

Na het middagmaal sleuren de leerkrachten met emmers water. Het mooie weer roept om waterspelletjes.
Ladderspelgewijs proberen we de bovenste trede van de ladder te bereiken door ander teams uit te dagen. We gooien met dweilen, zitten op sponsen, schieten op pingpongballetjes met waterpistolen, en doen verschillende opdrachten met waterballonnen. 





Dan de douche in, iedereen piekfijn uitgedost voor de avond.
Meester Walter, juf Brigitte en meester Ruud waren druk in de weer om ons te verwennen met een barbecue festijn.





En dan nog een bosklasklassieker: de laatste avond fuif.
De leerlingen en leerkrachten zwieren en zwaaien met armen en benen op het ritme van de muziek.





Moe maar voldaan gaan we naar ons bed.

Benieuwd wat we morgen allemaal gaan beleven...


Dag 4: Valiezenkoers

Het opstaan wordt elke dag een beetje moeilijker, maar vandaag moeten we ook nog in de vroege ochtend onze valiezen maken en de kamers opruimen. Elke keer opnieuw lijkt het alsof de valiezen zijn gekrompen tijdens ons verblijf, want ook nu is het bij verschillende leerlingen duwen en proppen om de valiezen dicht te krijgen. Om nog maar te zwijgen van de slaapzakken die in dat kleine zakje moeten.

En dan ons laatste ontbijt. We laten het extra smaken, want geef toe, zo’n ontbijtbuffet met ontbijtgranen, 3 soorten brood, verschillende soorten beleg, yoghurt, fruitsap en fruitsalade smaakt toch beter dan een snel ontbijt thuis.



Na het ontbijt wordt er in een snel tempo opgeruimd. Alle tipi-tenten, het cowboyfort verdwijnen in een mum van tijd. En dus worden onze jachtvelden van afgelopen week opnieuw de tuin van het kamphuis.

De kampdans vertelt ons dat het tijd is voor het laatste spel, we worden per kleur in groepen verdeeld en spelen verschillende estafettespelen. We lopen heen en terug tussen twee kegels, soms vooruit, soms achteruit, met lepel of spaghetti in de mond, met verschillende ballen en ook soms in team.




En omdat het de dag van de laatste keren is, is het moment gekomen om voor de laatste keer aan te schuiven voor onze laatste maaltijd. ….
Natuurlijk sluiten we dit maal af met een oorverdovend applaus voor de koks, die ons fantastisch verwend hebben deze dagen. Want zoals zoveel leerlingen verwoorden, het eten op kamp was echt veel lekkerder dan op school.

Als de camion aankomt, helpt iedereen met man en macht om deze zo snel mogelijk in te laden, zodat al het materiaal al kan vertrekken naar school.

We krijgen nog even vrij om met de nieuwe en/of oude vrienden te spenderen, maar dan moeten wij ook richting de kerk van Westouter wandelen om daar de bus naar school op te stappen. Op school is het een fijn weerzien met papa en mama, nu hebben jullie recht op een welverdiend (rustig) thuisweekend.

’t Waren héérlijke dagen, dankjewel allemaal!


Alle foto's vind je binnenkort terug op de website van de school.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten